Futurumshop Apeldoorn

Futurumshop

Apeldoorn

Op de hoek van de Europaweg en de Laan van Westenenk hebben wij een krachtig bedrijfspand ontworpen voor Futurumshop, een succesvolle online sportretailer. Opvallend zijn niet alleen de grote glazen gevel over de volle breedte van het pand, de hoogte en de op maat gemaakte gevelpanelen, maar ook de muur van 12 zeecontainers. Deze muur doet niet alleen dienst als scheidingswand tussen het magazijn en de kantoren, maar vormt tegelijkertijd de facilitaire zone met onder andere een pantry, toiletten, bergruimte en een vergaderunit.

Futurumshop Apeldoorn

De symboliek van het gebruik van zeecontainers heeft natuurlijk alles te maken met het type bedrijf: als webshop komen dagelijks duizenden artikelen binnen en worden dagelijks duizenden artikelen verstuurd. Een zeecontainer is het symbool van wereldhandel en de ‘ultieme doos’ om spullen in te verzenden. De maten van deze ‘high cube containers’ dienden als uitgangspunt voor het ontwerp van de rest van het gebouw, wat een aantal in het oogspringende kenmerken tot gevolg had. Zo is bijvoorbeeld de verdiepingshoogte aangepast en zijn verlaagde plafonds achterwege gelaten, waardoor alle constructies, ruwe materialen en installaties zichtbaar zijn gebleven.

Kenmerkend voor het pand van Futurumshop is de kracht dat het uitstraalt door het gebruik van speciaal gevormde metalen panelen, waardoor de buitenkant een bijzonder aanzien heeft, zeker op een bedrijventerrein. Deze kracht wordt binnen nog benadrukt door het gebruik van ruwe materialen en het zichtbaar blijven van alle leidingen en constructies.

Futurumshop Apeldoorn

Het gebouw is ontworpen voor de toekomst, met groei als uitgangspunt. Om die reden zijn op de tweede verdieping alle basisvoorzieningen zoals ventilatie een verwarming al aangebracht. Om van deze cascoruimte een functionele kantoorruimte te maken, hoeven alleen maar binnenwanden, verlichting en data te worden ingebouwd en kan de verdiepte zone in de voorgevel eenvoudig vervangen worden door een raamstrook. Zonder ingrijpende verbouwing kan zo het bestaande kantoorgedeelte met maar liefst 50% worden uitgebreid.

OpdrachtgeverFuturumshopFunctiekantoor en magazijnPlaatsApeldoornJaartal2012

ARES architectenRoggestraat 44 - 7311 CD Apeldoorn+31 (0)55 5347973info@aresarchitecten.nl