Huisartsen Centrum

Ugchelen

In het centrum van Ugchelen is door AReS architecten het nieuwe huisartsen centrum ontworpen. Deze HOED (huisartsen onder een dak) zal onderdak gaan bieden aan alle huisartsen binnen het dorp. Het gebouw is bijna 500m2 groot en huisvest in totaal 12 spreek-en behandelkamers, met daarnaast alle overige ruimtes, zoals; een wachtruimte, front- en backoffice, laboratorium, koffiekamer en overige facilitaire ruimtes. De opzet van het gebouw is overeenkomstig de richtlijnen van de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging).

Zones met een functie:

Door de oriëntatie van het perceel en het uitgangspunt dat alle behandelkamers voor uitgebreide verrichtingen slechts een beperkte hoeveelheid licht en zicht nodig hebben zijn deze aan de zuidzijde van het gebouw geplaatst. Deze gevel, met de kleine raamopeningen heeft een isolatiepakket van wel 25 cm. Alle spreekkamers voor de huisartsen en praktijkondersteuners zijn aan de noordzijde geplaatst. Deze ruimtes hebben grote verdiepingshoge ramen afgewisseld met houten gevel bekleding.

Binnentuinen:

Omdat het perceel relatief smal is, en we wilden voorkomen dat de spreekkamers met een transparante gevel uitzicht hebben op de erfafscheiding met de buren, hebben we ter plaatse van de wachtkamers en de spreekkamers voor de praktijkondersteuners de tuin “ in het gebouw” getrokken. Hierdoor ontstaat 3 maal een deels omsloten patiotuin.

Naast dat de ruimtes van de praktijkondersteuners hier gebruik van maken, biedt dit tevens de mogelijkheid het zicht en licht van de spreekkamers van de huisartsen overhoeks te plaatsen. Hiervoor hebben deze ruimtes een hoekraam gekregen.

Gat in het dak:

Het gebouw heeft een witte u-vorm op de zijkant, met daarin een gevel van glas en hout. Het geheel wordt in 1 gebaar vorm gegeven door een dak overstek. In het overstek zijn open delen opgenomen. Om de eenheid in het gebouw te houden is de dakrand wel als 1 doorgaand element doorgezet. Ter plaatse van de 3 “binnentuinen” is een gat in het dak gemaakt van elk ruim 2×7 meter, zodat de achterliggende ruimtes voldoende daglicht krijgen en de “binnentuinen” zich goed kunnen ontwikkelen.

zijkant HOED ugchelen

Duurzaam:

In het gebouw is geen aansluiting van gas opgenomen. De verwarming en koeling geschiedt door middel van een warmtepomp. In het ontwerp is rekening gehouden met de oriëntatie van de zon en de functionele indeling is hierop gebaseerd.

OpdrachtgeverHuisartsen Centrum UgchelenFunctieHuisartsen CentrumPlaatsUgchelenJaartaljuli 2018

ARES architectenRoggestraat 44 - 7311 CD Apeldoorn+31 (0)55 5347973info@aresarchitecten.nl