Transformatie wasserij

Ugchelen

In een samenwerking met aannemersbedrijf Mulder is door ARES architecten een ontwerp gemaakt om het voormalig Wasserijcomplex de Veldekster in Ugchelen om te bouwen tot woningen.

Een stukje geschiedenis:

Het Wasserijcomplex bestaat uit een oude boerderij en een wasserij. De boerderij is gebouwd in 1840 en heeft tot circa 1960 zijn oorspronkelijk functie behouden. Vanaf 1960 is het terrein rondom de Veldekster gebruikt gaan worden als camping. In 1975 is de boerderij verbouwd tot kantine voor de camping.

De wasserij is in 1838 gebouwd als papiermolen. In 1877 heeft het gebouw de functie van wasserij gekregen, waarbij het gebouw tevens een woonfunctie had. In 1928 en 1938 heeft het gebouw een aantal ingrijpende verbouwingen ondergaan. Rond 2005, nadat de camping gestopt is, is het halve gebouw van de wasserij gesloopt tot de hoofdcontouren van 1928. De grote littekens het gebouw zijn nog zichtbaar en vormen voor ons het uitgangspunt voor de reconstructie.

Het project bestaat uit:

De boerderij;

Van de boerderij blijven de oorspronkelijke voor- en achtergevel staan, ook delen van de gebinten worden gebruikt. De bestaande boerderij wordt verbouwd tot 2 woningen.

De wasserij;

De wasserij zal na een grondige reconstructie ruimte bieden aan 2 woningen. Waarvan 1 woning een casco atelier heeft met het oorspronkelijke glazen dak.

De 4 nieuwbouwwoningen;

Bij het project worden 4 nieuwe woningen gebouwd. Kenmerkend van deze woningen is dat ze levensloopbestendig zijn.

Functie:

Wonen

Locatie:

Ugchelen

Jaartal:

2020

Opdrachtgever:

XLN Projectontwikkeling