gezondheidscentrum Emst

Gezondheidscentrum Emst

Emst

In het Gelderse Emst hebben we een gezondheidscentrum gerealiseerd. Het centrum is ingevoegd in de nieuwbouwwijk het Gelders Kwartier.

Ontwerp
Omdat het nieuw te bouwen centrum gelegen is in een bestaande nieuwbouwwijk, is er tijdens het ontwerp extra aandacht besteed het inpassen in de wijk.
Om die reden is er in het ontwerp gekozen om 2 gestapelde volumes te creëren. Deze volumes zijn versleuteld in afmeting en liggen verschoven ten opzichte van elkaar.
Ook het materiaal en kleurgebruik is afgestemd op de omgeving. De hoofdopzet bestaat uit een plint van grijsbeige metselwerk. De opbouw op de verdieping bestaat uit lang-formaat bakstenen die verfijnd zijn in een antraciet grijze kleur welke over een kant met de naastgelegen pannen daken. De natuurlijke en onderhoudsarme materialen sluiten aan bij het palet van de bebouwing in de buurt.

Het gebouw huisvest een huisartsenpraktijk, een apotheek en een aantal ruimten voor paramedische functies, zoals fysiotherapie en thuiszorg.
De huisartsenpraktijk is op de begane grond gelegen en heeft naast de front- en backoffice in totaal 6 behandelkamers.
Aan de gemeenschappelijk hal ligt een gezamenlijke wachtkamer en tevens de apotheek. Op de verdieping zijn een 4-tal verhuurbare ruimtes.
De verschillende functies zijn zodanig georganiseerd dat ze afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden.

In het ontwerp is extra aandacht besteed om een gebouw te ontwerpen, waarin in de verschillende ruimtes voldoende privacy ontstaat. Maar gelijktijdig niet een gesloten gebouw ontstaat.
Dit is bereikt door de zorgvuldige positionering en dimensionering van de verschillende daglicht openingen. Het hoekraam ter plaatse van de apotheek en de grote opening op de verdieping zijn hierbij belangrijk.
Ter plaatse van de grote opening op de verdieping is de eigenlijke gevel dieper het gebouw ingeschoven zodat er een zone met een balkon ontstaat en door de geschoven volumes ontstaat er ter plaatse van de entree een droogloop.

Naast de eerder genoemde argumenten m.b.t. de vorm en het kleur- en materiaalgebruik is er met betrekking tot techniek ook rekening gehouden met de omliggende gebouwen. De luchtbehandelingssystemen zijn daardoor niet op het dak geplaatst maar in de kelder.
Het horizontale karakter geeft aan de straatzijde een compactere uitstraling waardoor het goed aansluit bij de kleinschalige omliggende omgeving.

Opdrachtgever:Claessen Vastgoed B.V.Functie:gezondheidscentrumPlaats: EmstJaartal: 2011