Villa op de Veldekster

Ugchelen

Op uitnodiging van een particuliere opdrachtgever hebben wij het ontwerp voor een nieuw te bouwen villa in Ugchelen gemaakt. Het woonhuis komt aan de rand van Ugchelen in de bestaande woonwijk de Veldekster. Aan de straatzijde kenmerkt het huis zich door het introverte karakter in tegenstelling tot de achterzijde, welke zich weids opent naar de tuin. Centraal bij de ontwerp opgave stonden de ruimtelijke wensen van privacy en gelijktijdig zicht op de tuin. Daarnaast bestond er vooral de wens om het nieuwe huis zeer goed te isoleren en materialen te selecteren mede op basis van een zo een beperkt mogelijk impact op milieu en omgeving.

De hoofdopzet van de woning bestaat uit een plint van donkergrijze baksteen, met daarop een volume van wit stucwerk. Tussen de verticale raamopeningen zijn delen in de gevel voorzien van een houten gevelbekleding. Deze houten gevelbekleding is bij de voordeur en de garagedeuren zo gedetailleerd dat kozijnen volledig wegvallen achter de houten bekleding.

Langs het volledige hoofdvolume van de woning is een zone gecreëerd die dienst doet als “buitenkamer”. Deze buitenkamer vormt een soort van overdekte intermediair tussen echt binnen en buiten en kan door de te openen schuifpui direct betrokken wordt bij de leefkeuken. Boven deze ‘buitenkamer” is een terras gecreëerd die vanaf de slaapkamers direct toegankelijk is.

Functie:

Woonhuis

Locatie:

Ugchelen

Jaartal:

2018

Opdrachtgever:

Particulier